Michelle Obama o aktuální situaci Ameriky

Překlad projevu Michelle Obama. Tuto dámu já hodně můžu. Bylo mi radostí pro vás přeložit její řeč ze sjezdu Demokratické strany v USA v polovině srpna. Michelle for President! Komu by to nestačilo, doporučuji dokument Becoming (Můj příběh) na Netflixu. Zvlášť si všimněte její proměny z introvertní manželky prezidentského kandidáta, která těžko snáší útoky a zákeřnosti tisku, v zářivou, sebevědomou, eticky jasnou ženu. A ty její modely…:-)

BÝT PREZIDENTEM JE OPRAVDU TĚŽKÁ PRÁCE

„Dobrý večer všem. Jsou těžké časy a každý to cítí a reaguje po svém. Vím, že mnoho lidí se nyní příliš nehrne do politického shromažďování či vůbec do jakékoli politiky. Věřte mi, že tomu rozumím. Ale dnes večer jsem tady, protože miluji tuto zemi celým svým srdcem a bolí mne vidět tolik trpících lidí. Mnoho z vás jsem potkala. Poslouchala jsem vaše příběhy. A díky vám jsem pochopila potenciál (promise – dosl. příslib) této země. A díky všem lidem, kteří žili předem mnou, díky jejich dřině, potu a krvi jsem schopná sama žít tyto možnosti. To je příběh Ameriky. Všichni ti lidé, kteří se obětovali,  a v dobách, kdy žili, překonali těžkosti, protože chtěli lepší budoucnost pro svoje děti. Proto je v tomto příběhu i mnoho krásy. Samozřejmě je v něm i mnoho bolesti, boje a nespravedlnosti a stále máme co dělat.

To, jakého prezidenta si v těchto volbách zvolíme, předurčí, zda ctíme či nectíme úsilí svých předků a zda chceme překonat nespravedlnost a umožnit dokončení práce na zlepšení společnosti. Jsem jedna z mála dnes žijících lidí, kteří z první ruky viděli obrovskou váhu a děsivou moc prezidenství. A chtěla bych znovu říct, že je to opravdu těžká práce. Vyžaduje jasný, inteligentní úsudek, mistrovství zvládat složité a často protichůdné záležitosti, úctu k faktům a historii, mravní kompas, schopnost naslouchat a trvalé přesvědčení, že každý z tři sta třiceti milionů životů v této zemi má význam a cenu. Slova prezidenta mají moc hýbat trhy. Mohou způsobit vypuknutí války i uzavření míru. Mohou přivolat naše nejlepší anděly, nebo probudit naše nejhorší pudy. V této práci nic neobelžete: vyjeví se, jaký skutečně jste.

ROZHODLI TI, KDO NEVOLILI

Jak jsem již řekla, být prezidentem nezmění, kdo jste: vyjeví, kdo jste. A prezidentské volby mohou vyjevit, kdo jsme my jako občané. Před čtyřmi lety se příliš mnoho lidí rozhodlo věřit, že na jejich hlasu nezáleží. Možná byli znechucení. Možná si mysleli, že výsledek nebude těsný. Možná se překážky zdály příliš nezdolatelné. Ať už byl jejich důvod jakýkoli, nakonec jejich volba nevolit poslala do Oválné pracovny někoho, kdo měl celkově o tři miliony hlasů méně. A všichni žijeme s následky této skutečnosti.
Když můj manžel opouštěl úřad spolu s Joe Bidenem po boku, ve společnosti byl vytvořen rekordní počet pracovních míst. Zajistili jsme právo na zdravotní péči pro dvacet milionů lidí. Byli jsme respektováni ve světě, společně se svými spojenci jsme usilovali o řešení klimatické změny. Naši vůdci pracovali ruku v ruce s vědci, aby pomohli odvrátit epidemii eboly, a ta se nestala světovou pandemií.

AKTUÁLNÍ SITUACE USA

O čtyři roky později je stav tohoto národa jiný. Více než sto padesát tisíc lidí zemřelo a naše ekonomika je rozbita kvůli viru, který současný prezident příliš dlouho zlehčoval a ignoroval. Miliony lidí jsou bez práce. Mnoho z nich ztratilo možnost zdravotní péče, mnoho z nich bojuje o zajištění základních potřeb jako je jídlo a nájem. Mnoho komunit bylo ponecháno v nejistotě a potýká se s otázkou, zda a jak mají otevřít školy. Na mezinárodní scéně jsme se otočili zády ke smlouvám uzavřeným nejen mým mužem, ale i prezidenty Reaganem a Eisenhowerem.
A u nás doma jsou vražděni lidé jako George Floyd, Breonna Taylor a nekončící seznam dalších nevinných Afroameričanů. Ukazuje se, že jednoduchá skutečnost hodnoty jejich životů je stále na nejvyšších místech přijímána s posměchem. Protože kdykoli vzhlížíme k Bílému domu pro vůdcovství nebo útěchu nebo alespoň zdání stability, dostaneme se nám jen chaosu, rozdělování a naprostého nedostatku empatie.

EMPATIE

Empatie: to je téma, o kterém poslední dobou hodně přemýšlím. Schopnost vcítit se do situace druhého člověka, uznání, že zkušenost druhého člověka má také hodnotu. Většina z nás empatii žije samozřejmě a bez postranních úmyslů. Když vidíme, že někdo jiný trpí nebo má těžkosti, neodsuzujeme ho. Pomůžeme mu, protože „Pro slávu Boží tam jdu“ (text náboženské písně ze 16. století). Není těžké to pochopit. Učíme to už své děti. Stejně jako mnoho z vás jsme se i my s Barakem snažili, jak nejlépe jsme uměli, vštěpit našim dcerám silné mravní základy a předat jim hodnoty, které naši rodiče a prarodiče předali nám. Ale zrovna dnes děti v naší zemi vidí, co se stane, když přestaneme vyžadovat a žít vzájemnou empatii. Dívají se kolem sebe a ptají se, zda jsme jim celou dobu lhali o tom, kdo jsme a čeho si skutečně vážíme.

KDYŽ DRUZÍ JDOU ETICKY NÍŽ, MY MÁME JÍT  PŘESTO VÝŠ

V uplynulých čtyřech letech se mne mnoho lidí ptalo: „Když druzí lidé kašlou na etiku a slušnost, změní vůbec něco žít podle mravních zásad?“ Jaká je moje odpověď? Žít eticky podle mravních zásad je jediná věc, která funguje a která něco změní. Protože když bychom také kašlali na etiku, když bychom užívali stejnou taktiku ponižování a odlidšťování druhých, tak se stáváme částí ošklivého rámusu, který přehluší všechno ostatní. Ponižujeme sami sebe. Ponižujeme hodnoty, za které bojujeme.

Ale abych to řekla jasně: slušný etický život neznamená, že nasadíme úsměv a budeme říkat hezké věci, když jsme konfrontováni s krutostí a surovostí. Slušný etický život znamená, že si volíme těžší cestu. Znamená to škrábat se a drápat se svojí cestou na vrchol hory. Žít slušně znamená stát odvážně proti nenávisti, a zároveň mít stále v paměti, že jsme jeden národ, pod ochranou Boha, a jestliže chceme přežít, musíme najít způsob, jak spolu žít a pracovat navzdory rozdílům mezi námi.

Takže abych byla upřímná a jasná, jak je to jenom možné: Donald Trump je pro tuto zemi špatným prezidentem. Měl dost času na to dokázat, že práci prezidenta umí, ale pozice mu zjevně přerůstá přes hlavu. Promarnil svoji chvíli. Jednoduše nemůže být takový, jakého ho potřebujeme. Tak to je.“

ZDROJ: https://www.nytimes.com/2020/08/17/us/politics/Michelle-Obama-speech-transcript-video.html 

Zdroj fotografie: https://www.nbcnews.com/news/nbcblk/michelle-obama-s-first-podcast-spotify-gets-launch-date-n1234022

VIDEO ZÁVĚREČNÉ ČÁSTI PROSLOVU ZDE: 

 

K TÉMATU NA TOMTO WEBU: 

Michelle Obama o urážení žen …

Pokud se vám tento obsah líbí, můžete ho sdílet se svými přáteli

Napsat komentář